Bilde fra 'Spermageddon'
Foto: 74 entertainment, SF Studios

"Spermageddon" fikk nei i Hollywood, men det stoppet ikke Tommy Wirkola

Filmweb
Publisert:
Følg oss:

Hollywood sa nei til Tommy Wirkolas villeste idé – men fyren bak Hakkebakkeskogen synes den var fantastisk! Nå har Spermageddon blitt vårens mest kontroversielle kinolansering.

Annonse

"The Fast and the Furious, bare med sædceller." Sånn pitchet Tommy Wirkola (Død snø, Violent Night) ideen bak Spermageddon på en pub i Romania.

Han skrev manuset til filmen sammen med Vegar Hoel, som døde i 2021.

- Det har ikke blitt laget noe som dette før. Og selv om ideen er vill, skjønte vi etter hvert at dette faktisk kan bli en fin historie.

For å se dette innholdet må markedsførings-cookies være slått på. Klikk her for å endre dine innstillinger.

Hollywood sa nei

Filmen handler om sædcellene Simen Sprut og Cumilla, som drømmer om å nå egget, men har havnet inni pungen til jomfruen Jens. Det betyr trange forhold og stor kampvilje – samtidig som vi følger den gryende romansen mellom Jens og Lisa.

Wirkola forsøkte å selge inn filmen i Hollywood, uten hell.

- Vi fikk masse gode reaksjoner og mye sånn ”Det her er veldig morsomt. Hvorfor har ingen tenkt på det før?” Men når vi kom opp til toppen av studioene, så var det bare sånn “Nei, jeg tror ikke det.”

Hellet snudde da han fikk med seg Qvisten Animation og Rasmus A. Sivertsen – fyren bak 14 animerte barnefilmer, inkludert Hakkebakkeskogen, Kaptein Sabeltann og 4 Flåklypa-filmer.

Annonse
Bilde fra 'Spermageddon'
Foto: 74 Entertainment, SF Studios

"Veldig uvant" for animatørene

"Da jeg hørte ideen første gang, tenkte jeg: Dette må bli film! Det er rart at ingen har laget det før. Jakten på egget. Hvem blir til liv? Fantastisk idé," utroper den andre halvdelen av regiduoen.

Tommy Wirkola forteller at møtet med animatørene ble en opplevelse i seg selv. Enkelte av animatørene hadde ikke lest manus, og ble sjokkert da Tommy fortalte hva de skulle jobbe med. "Du så den ene kjeven etter den andre satt der sånn," forteller han, og måper dramatisk. "Da folk skjønte hva de var med på."

Selve animasjonsprosessen har også bydd på uvanlige utfordringer. "Det å sitte med et stort animasjonscrew dag etter dag, gang etter gang, med disse sexscenene har vært veldig uvant," sier Sivertsen.

Ikke minst har settingen bydd på noen spørsmål animatørene ikke har trengt å stille tidligere.

Annonse

- Vi må tenke på hva slags lys det egentlig er inne i pungen. Jo, man må tenke at det er slags pung-hud som slipper inn gjennom… Bløtt lys som skaper en helt spesiell lyssetting.

Bilde fra 'Spermageddon'
Foto: 74 entertainment, SF Studios

Kontroversiell aldersgrense

Spermageddon er allerede hyllet av utenlandske anmeldere før premieren, men i Norge har den fått aller mest oppmerksomhet for aldersgrensen sin. Filmen har fått 12 års aldersgrense på grunn av "grov humor og seksualisert språkbruk som kan virke forstyrrende på barn," men flere har stilt seg kritiske – og mener grensa er for lav.

På Dagsnytt 18 20. februar kritiserte Dagen-kommentator Sofie Braut aldersgrensen, og i skrivende stund har 2330 nordmenn signert et opprop for å heve den til 15 år.

Braut la vekt på at filmpakaten får Spermageddon til å framstå som en familiefilm – til tross for at den viser sædceller, tittelen "Spermageddon" og et stempel med teksten "Advarsel: Dette er ikke en barnefilm".

Den mest populære anmeldelsen på Filmweb tar til orde for å heve aldersgrensen til 15 eller 18 år – men gir filmen fem stjerner.

Annonse

100% fest

Aksel Hennie, stemmen til Simen Sprut, lover en filmopplevelse uten sidestykke: "Man skal se Spermageddon fordi det er 100% fest," sier skuespilleren. "Man skal trykke i seg popcorn og smågodt og ta med seg venninner og venner. Vorspiel på byen!"

Nå gjenstår det å se hvordan det norske publikummet reagerer når Spermageddon treffer kino 28. februar.

Kjøp billetter til filmen her

Følg oss for nyheter, konkurranser og tips om filmer og serier!
Annonse